Kamu-Sen Başkanı Koncuk Taşeron Açıklaması

Kamu-Sen Başkanı Koncuk Taşeron Açıklaması

Kamu Taşeron Çalışanları Platformu Başkanı Halit Önük, Yönetim Kurulu Üyeleri Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’u ziyaret etti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci ve Türkiye Kamu-Sen Genel Sosyal İşler Sekreteri, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Şerafettin Deniz de hazır bulunduğu ziyarette konuşan Kamu Taşeron Çalışanları Platformu Başkanı Halit Önük, taşeron çalışanların sorunlarının çok ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, bu çerçevede Türkiye Kamu-Sen’in bugüne dek verdiği desteklerden memnuniyet duyduklarını ifade etti.  Kamuda çalışan taşeron sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Önük, sorunun çözülmesi adına atılan adımları yakından takip ettiklerini söyledi.

Genel Başkan İsmail Koncuk ise, “Türkiye Kamu-Sen olarak taşeron konusunu kimse gündeme taşımazken biz sürekli olarak gündemde tuttuk. Herhangi birileri için değil, gerçekten bu sistem bir sömürü düzeni olduğu için hep itiraz ettik. Görevde yükselme, tayin ve terfi hakkı olmayan, yarınından emin olmayan gençlerin maalesef sömürüldüğü bir sistem taşeron sistemidir. Taşeron işçi melesini 4-C’li kardeşlerimizin sorunlarını, kamuda yaşanan diğer bütün sorun ve sıkıntıları gündeme getiriyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak bu konuyu sahipleniyoruz. Gençlerimizi esir alan bir sömürü düzeninin artık yıkılması gerek.

Bakan’la bir araya geldiğimizde konuyu yine gündeme getirdim. Sayın Bakan’a, “Taşeron konusunu yine daha önceki açıklama paralelinde çözeceksiniz bu bir çözüm değil” dedim. Taşeron konusu öyle çözülmeli ki, taşeronlar memnun olmalı,  bundan sonra da getirilen sistemle, işte 4-E demiştik biz buna. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu konu daha önce gündeme geldiğinde “Bu sistemle kamuya eleman alınmaya devam edecek demişti. Getirilen sistem zaten sıkıntılı, performansına bakılacak, sınava alacağız vs. şeyler söylendi. Şimdikinden daha beter bir sistem haline dönecek o zaman. Bunu ifade ettim sayın Bakan’a ve dedim ki, “Böyle bir sistem gelecekse hiç getirmeyin. Toplumun başına bela olacak yeni bir kara delik oluşturmasın” dedim.

Tabi 15 yıldır taşeron sistemi bu hale getirenler belli. Bu konu mutlaka çözülmeli. Bir önceki Çalışma Bakanı sayın Müezzinoğlu referandum sürecinde, “Taşeron problemi bizim problemimiz” dedi. daha sonra yapılan KPDK toplantısında kendisine, “Kurduğunuz cümleler güzel ama formülünüz nedir?” diye de sormuştum, ancak bir formül açıklamadı.

Kamuda sayıları 1 milyonu bulan, belediyeler ve özel sektörle rakamın 2 milyonun üzerine çıktığı taşeron çalışan tamamen İktidarın sorumluluğudur gereği yapılmalıdır.

Gençlerimiz için tehlike taşeron sistemdir ve devam ederse tüm gençlerimiz KPSS'yi kazansa da taşeronlaşma tehdidi altında olacaktır.

Türkiye Kamu-Sen olarak bu ülkenin evlatlarının taşeronlaşma gibi insanlık dışı sistemi hak ettiğini düşünmüyor ve bu sebeple mücadele ediyoruz. Kurgulanacak sistemi de yakından takip ederek, gerekli tepkileri oluşturacağımızdan hiç kimsenin kaygısı olmasın. Söylediğim gibi, bu bir sömürü düzendir. Bu düzen bitmeli ve bu sistem çöpe atılmalıdır” dedi.

Kamu Taşeron Çalışanları Platformu Başkanı Halit Önük, talep ve isteklerinin içinde bulunduğu bir raporu da Genel Başkan İsmail Koncuk’a sundu. Önük raporda şunlar geçmektedir.

Kamuda çalışan Taşeron işçilerine verilen KADRO sözünün karşılığı olarak ‘Memur işini yapanların Memur kadrolarına, İşçilik işi yapanların İşçi kadrolarına’ geçişi yapılmalıdır.

İmtiyazlı şirket( Devletin kendi kuracak olduğu şirket )modeline ve Özel Sözleşmeli Personel statüsüne kesinlikle karşıyız. Bu zamana kadar Şirketlerin taşeronu olduk bundan sonra da Devletin taşeronu olmak istemiyoruz.

Ortalama bir taşeron işçisinin devlete maliyeti 2.850,00 TL. olup birde taşeron şirketlere verilen kar payını bu ücrete eklediğimizde bu tutar en düşük memur maaşının üzerine çıkmaktadır. Yapılması gerek taşeron işçilerin mevcut maaşlarına taşeron şirketlere verilen kar payını ekleyip daimi kadroya geçirilmesidir. Bu sayede hem Devlete ekstradan bir yük gelmemiş olacak hem de kamuda iş barışı sağlanmış olacaktır.

Taşeron işçileri kadroya alınırken Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan ihaleler kapsamında çalışan işçilerde bu kapsama dahil edilmelidir.

Türkiye genelinde SGK da çalışmakta olan taşeron işçilerinden 760 kişi yıl sonu itibariyle ihalelerin yenilenecek olmasından ötürü işten çıkarılacağı duyumu gelmektedir. Bir yandan yıl sonuna kadar taşeron işçilerini kadroya alacağız diyen Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanının kurumunda bu işçilerin işten çıkarılacak olmasının anlamı nedir. Şayet işten çıkarma haberi doğru ise acilen Sn. Bakan bu konuya el atmalı ileride yaşanabilecek olan mağduriyetin önüne geçmelidir” taleplerinin yer aldığını ifade etti.

İlgili Haberler

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum