YSK Seçim Listesini Açıkladı Ama İYİ Parti Listede Yok

YSK Seçim Listesini Açıkladı Ama İYİ Parti Listede Yok

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere katılma yeterliliğine sahip olan partilerin listesini açıkladı.

Söz konusu partiler milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri için seçime girebilecekler. Ancak listede İYİ Parti’nin yer almaması dikkat çekti. 

Liste Nasıl Hazırlandı

Listelerin hazırlanmasında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili hükümleri YSK tarafından baz alınarak seçime katılma yeterliliği olan partiler belirlendi. 

Söz konusu kanunlara göre 1 Ocak’tan en az 6 ay öncesinde büyük kongrelerini yapan ve illerin en az yarısında teşkilat kuran partiler seçime katılabiliyor. Bu kriterlere göre şimdilik 9 parti seçime girecek. Bu dokuz parti alfabetik sıraya göre; Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Halkların Demokratik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olarak belirlendi. 

İyi Parti Açıklama Yaptı

İYİ Parti’nin listeye girememesi üzerine, Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray Twitter'dan açıklama yaptı. Partinin listeye girememesinin yasa gereği olduğunu ifade etti. Çünkü partinin 1. Kongresini 10 Aralık 2017 tarihinde yaptığını ifade etti. Bu tarihten 6 ay sonra yasal şartların oluşacağını ifade etti. Yani haziran 2018’de İYİ parti seçime katılacak olan partiler arasında yer alacaktır.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.