Asgari Ücret AGİ Detayı! Vergi İle Maaş Düşmeyecek

Asgari Ücret AGİ Detayı! Vergi İle Maaş Düşmeyecek

Asgari ücret ile çalışanlarda AGİ detayları sunuldu. Vergi ile asgari ücretlilerin maaşı düşmeyecek. AGİ ve ek 400 TL ödeme ile vergi dilimleri çalışanlara nasıl yansıyacak. Yıllık kazanç üzerinden vergi kesintisi nasıl işleyecek.

Asgari ücret ile çalışanlar dikkat. AGİ desteği ve 400 TL ek ödeme ile vergi dilimine girdiğini düşünüyor. Ancak AGİ ve ek ödeme ile maaşlar düşmeyecek.

Çalışanların ücret gelirleri yıl bazında vergilendiriliyor. Gelir vergisinin dilimleri de yine yıllık olarak belirleniyor. Bu yıl işçilerin 22 bin TL’ye kadar elde ettikleri ücretler yüzde 15, 22 bin TL’den sonraki ücret gelirleri ise yüzde 20 üzerinden vergilendiriliyor.

Asgari ücretle çalışan bekar bir işçi, eylül ayıyla birlikte yüzde 20’lik vergi dilimine girmeye başlıyor. Bu çerçevede eylül ayında net maaşı 25.7 TL, ekim-kasım-aralık aylarında ise 125 TL azalıyor. Toplamda yaşanan 400 TL’lik kayıp AGİ ilavesiyle tamamlanacak ve bekar bir asgari ücretlinin eline geçen net rakam 2.324 TL’nin altına düşmeyecek.

Ancak asgari ücretle gelir elde eden bir kişi eylül ayına kadar ikramiye, prim gibi bir ek ödeme alması nedeniyle bir üst gelir vergisi dilimine yükselmiş olsa bile AGİ ilavesinden yararlanamıyor. Ancak yalnızca ücret geliri ile bir üst dilime geçildiğinde AGİ ilavesi söz konusu oluyor.

Diğer yandan şunu hatırlatmak gerekir ki, işverenle net ücret üzerinden anlaşan işçiler vergi dilimindeki artış nedeniyle ücret kesintisi yaşamazlar.

Bu çerçevede eylül ayında 25 TL, ekim-kasım-aralık aylarında ise 125 TL ilave AGİ desteği sağlanacak. Asgari ücretliye toplamda 400 TL’lik ilave AGİ desteği verilecek ve bu sayede eline geçen net rakamda azalma olmayacak. Diğer yandan kısa çalışma süresince çalışılan günlere karşılık ödenen tutarlar gelir vergisine tabi ve vergi dilimi bakımından hesaba dahil ediliyor.

Ancak İŞKUR’un ödediği kısa çalışma ödenekleri gelir vergisinden istisna. Dolayısıyla kısa çalışma kapsamındaki bir işçinin kısa çalışma ödeneği nedeniyle eline geçen ödenekten gelir vergisi kesilmediği gibi, kısa çalışma ödenekleri gelir vergisi dilimini de farklılaştırmıyor.

Asgari ücretli kısa çalışma ödeneği alıyorsa, vergi dilimi bakımından bir üst dilime geçmesi zaten söz konusu olmayacak. Asgari ücretli bir kişi eğer kısa çalışma kapsamında 15 gün çalışıp 15 gün kısa çalışma ödeneği alıyorsa bu yıl yüzde 20’lik vergi dilimine geçmeyecek. Yani bu kişiye ilave AGİ ödenmesine gerek kalmayacak.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum