Başbakana Hakaret Eden Memurun Cezası Ne Olur

Başbakana Hakaret Eden Memurun Cezası Ne Olur

Danıştay Başbakanın konvoyu geçtiği sırada yumurta atan ve hakaret eden memur için disiplin cezası yeterli görevden atmak ağı olur kararı verdi

Beden eğitimi öğretmenliği yapan memur başbakanın konvoyu geçtiği sırada yumurta atıp hakaret etmesinden dolayı hakkında memuriyetten çıkarma cezası verilmesi üzerine mahkemeye başvurdu.

Davacı memurun açtığı davayı idarenin kararı hukuka uygun olduğu bu nedenle talebin reddine karar verdi. Beden Eğitimi Öğretmen Danıştay'a temyiz etti.

Danıştay başbakanın konvoyu geçerken hakaret eden ve yumurta atan beden Eğitimi öğretmenine verilen cezayı orantılık ilkesine aykırı buldu.

Beden Eğitimi Öğretmeni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununu 125 maddede yer alna E bendi g fıkrasında yer alan ''Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak'' kapsamında değerlendirilerek memuriyetten çıkarılma cezası verildi.

Danıştay verilen cezanın Anayasada da yer alan ölçütlük, orantılık ilkelerine aykırı bularak yerel idare mahkemesinin kararını bozdu. Danış gerçekleştirilen eylem disiplin cezası gerektirir ancak  memuriyetten çıkarma cezasının ağır bir ceza olacağı kararını verdi.

657 Devlet Memurları Kanununda 125. maddesinde devlet memurlarına verilecek cezalar ve cezaları gerektiren fiiller sıralanmıştır. 125. Maddenin E bendinde görevden çıkarma cezasını gerektirecek eylemler sıralanmıştır.Memuriyetten çıkarma cezası gerektiren fillerden sayılan g fıkrasında ''Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak'' hükmü yer almaktadır.

Danıştay hakaret ve yumurta atma eylemlerini bu madde kapsamında değerlendirilmesinin ağır bir karar olarak değerlendirdi.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.