Engelli Personel Çalıştırma Kotasının Artması İçin Kanun Teklifi Verildi

Engelli Personel Çalıştırma Kotasının Artması İçin Kanun Teklifi Verildi

Kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli personel çalıştırılma oranının arttırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifi verildi. Meclise sunulan kanun teklifi sayesinde engelli bireylerin uzun süredir dile getirdiği bir durum kanun teklif

Kamuda Yüzde 3’ten 6’ya Çıkarılacak
1 Ekim 2019 tarihinde çalışmaya başlayan meclise sunulan kanun tekliflerinden biri de engelli bireyler için oldu. Engelli kişiler kamu ve özel sektörde istihdamı için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. Bu teklif ile 657 sayılı DMK’da değişiklik yapılarak kamu kurumlarında engelli istihdam oranının yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıkarılması istendi. Özel sektörde engelli birey çalıştırılma oranının ise yüzde 4’den 5’e çıkarılması için 4857 sayılı İş Kanununda değişiklik yapılmasını istedi. 

Bu kanun teklifi ile engelli bireylerin çalışma hayatında daha fazla yer alması hedefleniyor. Yasal olarak hem kamu hem de özel sektörde engelli istihdam etmek zorunludur ancak maalesef oranlar oldukça düşüktür. Kamuda yüzde 3, özel sektörde ise yüzde 4 olarak uygulanmaktadır. Görüldüğü üzere kamudaki engelli istihdamı daha düşüktür.

Halbuki devlet, özel sektöre örnek olmalıdır ve daha fazla istihdam sağlamlıdır. İste verilen kanun teklifi ile bu durum düzeltilmek istenmektedir. Değişiklikten sonra kamuda yüzde 6, özel sektörde ise yüzde 5 engelli istihdamı sağlanacaktır. Özel sektörde 50’den fazla personel istihdam edenler bu oranlarda engelli personel istihdam etmek zorundadır.

Engelliler İş Hayatına Kazandırılacak
Engelli bireyler maalesef ki fırsat eşitliğinden yararlanmakta yetersiz kalmaktadır. Eğitim, sağlık, sosyal imkanlar gibi pek çok noktada diğer bireylere göre dezavantajlıdırlar. Kariyerin yarıştığı özel sektörde engellilerin iş bulma imkanı oldukça kısıtlıdır. Bu yüzden engelliler kamusal alanda istihdamın daha fazla olmasını talep etmektedirler. 

Meclise sunulan kanun teklifi sayesinde engelli bireylerin uzun süredir dile getirdiği bir durum kanun teklifine dönüşmüştür. Kanunun mecliste görüşülmesi sonrasında aynen kabul, değiştirilerek kabul ya da ret kararları verilebilecektir. Teklifin ne zaman görüşeceği ise henüz belli değildir. Meclisin çalışmalarına yeni başlamasından ötürü yasa teklifleri birikmiştir. Bu yüzden kısa sürede görüşülmesi beklenmemektedir. Ancak görüşülüp kabul edilmesi halinde, cumhurbaşkanı onayı ile yürürlüğe girecektir. Umarız ki bu teklifte mecliste kabul edilir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.