İşten Çıkarma Yasağının Ayrıntıları Belli Oldu

İşten Çıkarma Yasağının Ayrıntıları Belli Oldu

Pandemi sürecinde 3 ay süre ile alınan işten çıkarma yasağı pandeminin ekonomik etkilerinin devam etmesi ile birlikte 1 ay daha uzatılması yönelik yasa yürürlüğe girdi. İşçileri işten çıkarılma korkusu yaşanmaması üzerine karar alınmıştır.

İşten çıkarma yasağı 30 Temmuz tarihinde doluyordu. Fakat gelinen süreçte hala bazı işletmeleri kapalı olması, ekonomide yaşanan daralma gibi sebeplerle birlikte işten çıkarma yasağının uzatılmasına karar verilmişti. Ayrıca yapılan değişiklikle birlikte işten çıkarma yasağı gerek görülmesi haline 1 yıl süreyle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılabilecek.

İşverenler çalıştırdıkları işçileri bu yasak döneminde işten çıkaramazken, işçiyi ücretsiz izne ayırması durumunda işçiler ücretsiz izine ayrıldıkları süre zarfında askeri ücretin neredeyse yarısı olan 1.168 TL alabiliyorlar. Fakat bu süreçte işçilerin bazı hakları bulunuyor. Bu hakları sizler için bir araya derledik.

İşten Çıkarma Yasağında İşçinin Sahip Olduğu Haklar

İşten çıkarma yasağı her ne kadar işsizliği önlemek adına alınmış ve alınan ücret anlamında işçileri mağdur eden bir uygulama olsa da çalışanların yasla bazı hakları bulunuyor. Bu haklar arasında; işverenin aynı departmanda aynı işi yapan işçilerin bir kısmını sürekli çalıştırma yoluna giderken, bir kısmını ise devamlı ücretsiz izne ayırması durumunun eşit davranma ilkesine aykırılık olması nedeniyle işçi lehine bazı yasal kazanımlar sunuyor.

Buna göre iş yerinde böyle bir ayrımcılığa uğrayan işçi, bunu haklı fesih gerekçesi kullanma hakkına sahip oluyor.  Ayrıca çalışma hayatı boyunca 15 yıl 3600 prim günü koşulunu yerine getiren işçiler de işten çıkarma yasağı döneminde kıdem tazminatlarını alarak işten ayrılma hakkına sahip oluyor.

Bazı Patronlar bu durumu Su İstimal Ediyor

Pandemi süreci boyunca işten çıkarma yasağını bazı patronlar işçilerinin kıdem tazminatlarını ödemem için suiistimal ettikleri yönünde iddialar bulunuyor. Bu patronlar işçilerini sürekli olarak ücretiz izine yollayarak kendiliğinde iş akitlerini feshetmelerini sağlamak istiyor.

Bilindiği gibi yasa süresince çalışanlar istifa ederse kıdem tazminatı haklarını alamıyor. Aylık 1.168 TL’ye geçinmekte zorlanan birçok çalışanının natronları tarafından tek taraflı istifaya zorlandığı görülüyor. Eğer çalışanlar ücretsiz izin uygulamasının kendilerine yönelik olduğunu ispatlamaları durumunda kıdem tazminatı almak için dava açma hakkına sahip oluyor.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum