Kapalıçarşı’da Dükkan Kiraları Türk Lirası’na Dönüyor

Kapalıçarşı’da Dükkan Kiraları Türk Lirası’na Dönüyor

Kapalıçarşı’da dükkan sahipleri eskiden gelen bir gelenek ile kira bedellerini altın ya da döviz üzerinden alıyordu.

Altın ve dövizin oldukça yükseldiği dönemlerde esnaf kirasını ödemekte güçlük çekiyordu. 

Şimdi ise dükkan sahipleri tarafından kira bedelleri TL cinsinden alınmaya başladı. Bu duruma ilişkin olarak Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkan Yardımcısı Haşim Güreli yakında kiraların düşmeye başlayacağı müjdesini verdi. 

Çağrı Yanıt Bulmamıştı
2016 yılındaki ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve doların yükselmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, dükkan sahiplerine çağrı yaparak kira bedellerini dövizle değil, Türk Lirası ile alın demişti. Bu çağrı başta Kapalıçarşı esnafı olmak üzere AVM esnafı ve diğer esnafları da ilgilendiriyordu. 

Ancak dükkan sahipleri bu çağrıya yanıt vermeyerek, geri adım atmamıştı. Bu durum ise çarşı esnafının işlerini durma noktasına getirmişti. 

Kapalıçarşı Esnafı Zor Durumda
Kapalıçarşı’da 3 bin 600 dükkan bulunuyordu. Ancak ekeonoik sebeplerle bine yakın dükkan kepenk kapatmıştı. Kapalıçarşı esnafı Osmanlı döneminden kalma gelenek ile kirasını altınla ödüyordu. Daha sonra bu geleneğe bir de dövizle tahsil karıştı. 

Altınla kira bedeli ödeyen esnaf yılda 5 kilo altını gözden çıkarıyor. İş yapmayan esnaf, dükkan kirasını zor ödüyordu. İşte bu durum artık yavaş yavaş çözülmeye başladı. Artık dükkân sahipleri yavaş da olsa altın ve döviz yerine Türk Lirası kabul etmeye başladı. Bu durumun yakında kiralarda düşüş olarak yansıması bekleniyor.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.