Lisans ve Önlisans Mezunu Olanlar KPSS’ye Önlisanstan Girebilir mi?

Lisans ve Önlisans Mezunu Olanlar KPSS’ye Önlisanstan Girebilir mi?

Lisans mezunu olduktan sonra önlisans mezunu olunsa bile Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye lisanstan girmek gerekir.

Mevzuat Ne Diyor?
KPSS sınavı mezuniyet derecelerine göre 3 farklı kategoride yapılır. ortaöğretim, önlisans ve lisans KPSS sınavlarının zorluk derecesi de değişmektedir. Bu sebeple adayların sınava hangi kategoriden girdiği önem arz etmektedir. KPSS sınavına birden fazla düzeyde girmek mümkün değildir. Adaylar tek bir KPSS sınavına girebilecektir. 

Lisans mezunu olup iş bulamayan, KPSS ile atanamayan adaylar yeniden ikinci üniversite olarak önlisans okuyabiliyor. Bu durumda KPSS sınavına önlisans düzeyinden girmek mümkün müdür?

Sorunun cevabını bulmak için ilgili mevzuatta bir hüküm yoktur. ÖSYM sınav kılavuzu ile yapılan düzenlemeler ise konuyu aydınlatmaktadır. 

Lisans ve daha üst bir eğitim programından 21 Mayıs 2018 tarihi ve öncesinde mezun olmamış olanlar önlisans KPSS’ye girebilecektir. 21 Mayıs 2018 tarihinden önce lisans, yüksek lisans ya da doktora mezunu olanlar KPSS’ye önlisans düzeyinden giremez, lisans KPSS’ye gireceklerdir. Bu hüküm aynı zamanda bu kişilerin KPSS ortaöğretim sınavına da giremeyeceği anlamına gelecektir. 

21 Mayıs 2018 tarihinden sonra mezun olacak öğrenciler ise mezuniyet derecelerine göre KPSS sınavına girecektir. Adayların birden fazla öğrenim düzeyinde KPSS'ye girmeleri mümkün olmadığı için mezuniyet derecesine uygun olana gireceklerdir. 

Genel Kural
Yukarıda bahsettiğimiz kural, ÖSYM 2018 sınav kılavuzunda yer almaktadır. Bu sebeple dönüm noktası olan tarih 21 Mayıs 2018 olarak belirlenmiştir. Bu kural her yıl güncellenerek yeniden kılavuzda yer almaktadır. Yani KPSS’nin yapıldığı sene henüz mezun olunmamışsa, en son mezun olunan eğitim seviyesinden sınava girilecektir. Ancak daha önce bu eğitim düzeyinden daha üst bir eğitimden mezun olmamak gerekir. 

Tüm bu konular birlikte değerlendirildiğinde lisans mezunu olanlar önlisans KPSS’ye giremeyecektir. Aynı şekilde önlisans mezunu olanlar da ortaöğretim KPSS’ye giremeyecektir. Lisans, yüksek lisans doktora mezunları önlisans ve ortaöğretim KPSS’ye giremez. ÖSYM üzerinde adayların güncel eğitim bilgileri yer aldığından, giremeyecekleri KPSS için başvuru yapmaları mümkün olmayacaktır. Eğitim seviyelerine uygun olan sınava başvuru yapabilirler.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
94 Yorum