Mardin Artuklu Üniversitesi Tepki Çeken Yüksek Lisans İlanını Değiştirdi

Mardin Artuklu Üniversitesi Tepki Çeken Yüksek Lisans İlanını Değiştirdi

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından yayınlanan bir yüksek lisans ilanına gelen tepkiler sonrasında ilan değiştirilerek tekrar yayınlandı.

Alan İçi ve Alan Dışı Öğrenci Alımı 
Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yayınladığı ilan ile Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisansı için 25 öğrenci alımı yapacağını duyurdu. Ancak ilanda teknik eğitim fakültesi, kamu yönetimi ve tarih bölümlerinden başvuruların kabul edileceği ifade edildi. Bunun üzerine tepkiler gelmeye başladı. Tepkiler sonrasında üniversite ilanı yeniden yayınladı. Yeni yayınlanan ilanda 20 öğrencinin bölüm içinden alınacağı 5 öğrencinin ise bölüm dışından alınacağı ifade edildi. 

Bölüm dışından alınacak öğrencilerin yukarıda sayılan 3 bölümden alınacakları ifade edildi. Ayrıca bu öğrencilere 2 ders dönemi kadar da intibak derslerinin verileceği kaydedildi. Böylelikle beden eğitimi ve spor anabilim dalına uyum sağlamaları daha kolay olacaktır. 

Başvuru Şartları 
Yayınlanan ilanda ALES ve mezuniyet not ortalamaları da belirtildi. Buna göre ALES sözel-eşit ağırlık puanlarından en az 55 ve üzeri alan adaylar başvuruda bulunabilecek. Bunun yanı sıra mezuniyet not ortalamasının da 100’lük sisteme göre en az 60 ve üzeri olması gerekiyor. 4’lü sisteme göre mezun olanların ise YÖK denklik tablosuna göre puanlarını belirleyerek başvurularını yapmaları gerekiyor. Başvurularda verilen bilgilerin yanlış olması durumunda ise atamalar gerçekleştirilmeyecektir. 

Kişiye Özel İlanlara Tepki
Özellikle üniversitelerde araştırma görevlisi alımlarında kişiye özel ilanlar ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. İşte böylesi bir sorunla karşılaşılmaması ve tekrarlanmaması için sosyal medya başta olmak üzere her kanaldan tepkiler geliyor. Bu konuda YÖK de tedbirler alıyor ve asgari ilan şartlarını belirliyor. Bu konuda aykırı davranışlar içerisine giren üniversiteler uyarılarak geri adım atması sağlanıyor. Ayrıca bu kişilerin adli açıdan da sorumlu tutulmaları mümkündür. Dolayısıyla bu tür girişimlerin önü en sıkı şekilde alınmalıdır. İyi bir akademiysen yetiştirmek iyi bir nesil yetiştirmenin önündeki en önemli adım olduğu için bu konuda hassas davranılmalıdır. Ayrıca akademisyenliğin şanı bu tür ucuz girişimlerle de lekelenmemelidir. 

Sadece personel alımları için değil aynı zamanda görevde yükselme sınavlarında da bu tür adaletsizlikler ile karşılaşılmaktadır. Bazı üniversiteler tüm adaylara 100 puan vererek bu sorunun üstesinden gelmeyi başarırken bazıları da yazılı sınavda alınan puanı vererek sorunun üstesinden gelmiştir. Liyakatin esas alınması ile akademik başarının da en iyi şekilde geleceği unutulmamalıdır. Aksi takdirde tüm sistemin çarkları bozulacak ve sağlıklı bir sistem ortadan kalkacaktır. Bu nedenle tüm herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Denetimler de sık bir şekilde yapılırsa sorun ortadan kalkmış olacaktır. Üniversitelerimiz üreten ve ekonomiye can veren birer kurum haline dönüşebilir. İşte bunun için herkese çok önemli görevler düştüğünü de unutmamak gerekir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.