Merkez Bankası Faiz İndirdi, Dolar Bugün Yeniden Yükselişe Geçti

Merkez Bankası Faiz İndirdi, Dolar Bugün Yeniden Yükselişe Geçti

Dün Merkez bankasının politika faizini 75 puan indirmesi ile düşüşe geçen dolar bugün yeninde yükselişe geçti.

Faiz İndiriminin Etkisi

Merkez bankası dün faiz indirimine giderek politika faizini 75 puan indirmişti. Bu gelişme ile dolar 5.87’den 5.85’e kadar düşmüştü ancak bugün yeninde yükselişe geçti. Güne 5.86’dan başlayan dolar yükselişe devam etti. 
Dün toplanan merkez bankası politika faizini 75 puan indirerek yüzde 11,25’e çekti. Daha önce faiz yüzde 12 idi. 
TCMB geçtiğimiz Temmuz ayında 425 baz puanla başladığı faiz indirimine toplamda 1.200 indirim yapmıştır. Geçen yıl yüzde 24 olan faiz indirilerek bu sene yüzde 12’ye kadar geriledi. 

Enflasyon Oranları

TCMB enflasyon tahminleri de belli oldu. 2019 yılında enflasyon oranı yüzde 11,84 olarak gerçekleşmişti. Bu sene için enflasyon tahmini yüzde 8,2 olarak tahmin edilirken, 2021 için yüzde 5,4 hedefleniyor. Ancak maalesef ki enflasyon oranları beklentilerin daha üzerinde yaşanmaktadır.

Son dönemlerdeki ekonomik veriler iyileşmeye işaret etmektedir. İhracatın büyümeye katkısı az olsa da finansal koşullarda iyileşme sağlanmaktadır. MB bu iyileşmelere güvenerek enflasyon beklentilerini düşük tutmaktadır. Ancak bu tablonun daha ne kadar bu şekilde devam edeceği belirsizdir. Hem yurt içi hem de küresel bazdaki ekonomik veriler yakından takip edilmelidir. Böylece ekonominin seyri ve dolayısıyla enflasyon verileri daha da netleşecektir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.