Öğretim Görevlisi Kadrosuna Geçirilen Uzmanlar Neden Ders Veremiyor?

Öğretim Görevlisi Kadrosuna Geçirilen Uzmanlar Neden Ders Veremiyor?

Eski sistemde uzman olarak görev yaparken yeni sistemde öğretim görevlisi unvanına geçirilenlere ders vermek mevzuat tarafından yasaklandı.

Doçentlik İçin Ders Vermek Şart
2018 yılı Mart ayında çıkarılan düzenleme ile üniversitelerde görev yapan uzmanların kadrosu öğretim görevlisine çevrildi. Normal şartlar altında öğretim görevlileri ders verebiliyorken uzmanlara ders verme hakkı tanınmadı. Bu kişiler daha önceki unvanlarının gerektirdiği işleri yapmaya devam edecek.

Ancak YÖK tarafından alınan 2016 tarihli bir kararda uzmanların ders verebileceklerine dair bir düzenleme yapılmıştı. Buna göre 10 saate kadar ders verebiliyor ve 10 saatin üzerinde de doçent göstergesi üzerinden ders verebiliyorlardı. 2018 tarihli düzenleme ile uzmanların ders verebileceğine dair karar mülga edilmiş oldu.

Uzmanların ders vermemesi akademik kariyerleri açısından da sorun teşkil etmektedir. Zira doçentlik unvanı alabilmek için en az 1 sene boyunca ders verilmesi gerekmektedir. Fakat derse giremeyen uzmanlar bu süreyi dolduramayacak. Dolayısıyla ciddi bir problemin söz konusu olduğunu ifade etmek gerekir. 

Eski düzenlemede uzman olanlar bu sınırlamanın kaldırılmasını talep ediyorlar. Ayrıca bazı üniversitelerde ders verecek hoca bulunamaması hocaların dışarıdan çağrılması eksiklik bulunduğunu göstermektedir. Bu sebeple uzmanlara bir hak tanınması gerekiyor. Uzmanların ders verme hakkını engelleyen düzenlemenin kaldırılarak yeni bir düzenleme yapılması icap ediyor. Bu konuda YÖK'ün herhangi bir adım atıp atmayacağı ise bilinmiyor.

İlgili Haberler

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum