4/D’li işçiler ve taşeronlar için 29 Ekim’de ödeme müjdesi

4/D’li işçiler ve taşeronlar için 29 Ekim’de ödeme müjdesi

Türkiye genelinde kamu hizmeti veren taşeronlar ve 4/D’li işçiler için önem arz eden ek ödemlere ilişkin açıklama yapıldı. Söz konusu bilgilendirmelere göre 29 Ekim ve 28 Ekim tarihlerinde çalışan işçilere ilave ödeme yapılacak.

Taşeronlar vasfı ile kamuda ve belediyelerin şirket iştiraklerinde kamu hizmeti veren 4/D’Lİ ve taşeron işçiler için büyük bir önem arz eden ilave ödemelere ilişkim olumlu bir bilgilendirme yapıldı. 29 Ekim ve 28 Ekim dahilinde ilave ödemeler yapılacak.

Taşeronlar İçin Ek Ödeme İmkanları

Yüzbinlerce 4/D’li ve taşeron işçi için ek ödeme konusunda sendikalar aracılığı ile yeni taleplerde bulunulmaya devam ediliyor. Yapılan çalışmalara ilave olarak talep edilen hakların hali hazırda kanunen dayanağı olan maddeleri de bulunuyor.

4/D’li işçiler özelinde TİS’ler ve kanuni müeyyideler aracılığı ile bir ak olarak bulunan ek ödemeler için; resmi tatiller ve milli ile dini bayramlarda da mesai sınırlarının çerçevesi çizilmiş durumda.

Taşeronlar ve 4/D’li işçilerin ek ödeme almaları için TİS ve kanunlar çerçevesinde belirlenen sürelerin dışında da mesai harcamaları gerekmektedir. Bu kapsamda 2020 dahilinde son çeyrek içerisinde ek ödeme alma imkanına erişebilecek olan işçiler için 28 ve 29 Ekim 2020 tarihler önem arz ediyor.

Resmi Tatil Uygulaması

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebeti ile tüm gün resmi tatil ilan edildi. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde mesai zorunluluğu olmadığı anlamına gelen durum ile ilgili olarak, bu tarih itibari ile çalışmak zorunda kalan veya  mesai tercihi bulunan işçiler için de ek ödeme yapılacak.

28 Ekim 2020 tarihi de öğleden önce mesai ve öğleden sonra tatil uygulamasına tabi tutulacak. Bu sebeple 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tarihlerinde mesai yapan işçilerin tamamı ek mesai ile ücretlendirilecektir.

Söz konusu durumda ek mesai hakkına erişemeyecek olan işçilerin TİS maddelerinde aksi bir durum belirtilmediği takdirde işçi mahkemelerine başvuru hakkı bulunmaktadır.

Referans verilen kanun maddesinde yer alan ibarelere göre; Madde 1 – 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder” kanuni gerekçesi açık olarak beyan edilmektedir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.