Şarbon Tehdidi Giderek Artıyor, Nelere Dikkat Etmeli?

Şarbon Tehdidi Giderek Artıyor, Nelere Dikkat Etmeli?

Şarbon vakası önce Ankara’da baş göstermişti ancak şimdilerde başka illerden de vaka bildirimleri geliyor.

Şarbon Paniği Vatandaşı Sardı
Kurban bayramından yeni çıkılmış olması ve şarbon vakalarının sayısındaki artış vatandaşın endişelerini de arttırdı. Sığır, koyun, keçi ya da deve gibi otçul hayvanlarda görülen şarbon insanı da tehdit eden bir hastalıktır. Dünyada geri kalmış ya da gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla görülür. Hayvancılıkla uğraşan, hayvana ve hayvansal ürünlere temas eden ya da etini yiyen kişilere hastalığın bulaşma riski vardır. Şarbon sebebiyle ölen hayvanlar önlemler alınmadan gömülürse de hastalık bulaşma riski vardır. 

Belirtileri Neler?
Şarbon mikrobu vücuda girdiyse yaklaşık 2-7 gün için belirtiler görülebilir. Ülkemizde genellikle deri şarbonu türü görülür. Ciltte kabarık ve kaşıntılı bir şişlik olur. Daha sonra içi su dolar ancak ağrısızdır. 1-3 cm kadar genişlikte olan yaranın ortasında siyah ölü doku olur. Ayrıca kişilerde lenf bezleri şişebilir. 

Diğer türleri ise bağırsak ya da akciğer şarbonudur. Bu türler ise ateş, titreme, bulantı, karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. 

Şarbon türleri antibiyotik ilaçları ile tedavi edilir. Tedavide başarı için erken teşhis çok önemlidir. 

Şarbondan Nasıl Korunmak Gerekir?
Şarbon şüphesi olan hayvanlarda da insanlardakine benzer belirtiler görülür. Bu hayvanlar kesilmemeli, yenmemeli ve temas edilmemelidir. Sağlık ekipleri çağrılarak hemen karantina uygulanarak hayvan imha edilmelidir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.