Sezaryen Doğumlar Hakkında Kritik Karar

Sezaryen Doğumlar Hakkında Kritik Karar

Sağlık Bakanlığı vatandaşların sağlık kuruluşlarından talep ettikleri operasyonların uygulanma biçimine dair yürürlükte olan düzenlemelerde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Bahsi geçen son değişiklik ise anne adaylarını ilgilendiriyor.

Anne adaylarının doğum ve ağrı korkusu, sezaryen taleplerini arttıran etkenlerden bir tanesi. Bu korkuya bağlı olarak sağlık açısından herhangi bir zorunlu durum yok ise ve sezaryen doğumun talep edilmesi yalnızca anne adayının korkularından veya keyfi taleplerinden meydana geldiği analiz ediliyor. Durum bu sebeplerden dolayı yaşandığı biliniyor. Sağlık Bakanlığı ise bu durumu engellemek adına bu konuda yeni karar almak için hazırlanıyor.

Sağlık Bakanlığı, bahsi geçen duruma karşı yeni bir çalışma başlatıyor. Bakanlık, obezite ameliyatlarında olduğu gibi sezaryende de denetim mekanizması oluşturacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Sezaryen, anne ve bebek için problem olduğunu gördüğümüz anda devreye girmesi gereken bir müdahale olmalıdır, hem anne hem bebek açısından keyfi bir işlem olmaması gerekmektedir, dedi.

Bugünkü durumda sorumluluk tamamen hekimlerin üzerinde gözüküyor diyen Bakan Koca; biz diyoruz ki ebe de bu süreçte aktif olmalı, bu sorumluluğu paylaşmalıdır, yani her gebenin bir ebesi olması gerekir. Eğer tercihe bağlı sezaryen söz konusu ise, bize göre SGK’nın bunu ödemesi doğru değildir. Bununla ilgili ilerleyen dönemlerde bir düzenleme yapacağız. Bizim bu noktada Sağlık Bakanlığı olarak ebenin sorumluluğunu düzenleyen bir uygulamaya geçmemiz gerekmektedir, ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, kamuda sezaryen doğumun yüzde 41, özelde ise yüzde 71'e çıktığını açıklayarak konuşmasına son verdi.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.