Taşeron İşçilerden Kimlere Kadro Verilecek Kimlere Kadro Verilmeli

Taşeron İşçilerden Kimlere Kadro Verilecek Kimlere Kadro Verilmeli

AK Parti Hükümeti'nin 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinden sonra tek başına iş başına oturması ile 700 binden fazla taşeron çalışanının kadro beklentisi arttı.

AK Parti Hükümetinin 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinden sonra tek başına iş başına oturması ile 700 binden fazla taşeron çalışanının kadro beklentisi arttı. Zira AK Parti seçim beyannamesinde kamuda çalışıp asıl işi yapan taşeron çalışanlarına kadro vaat etmişti. Nitekim Hükümet 1 Kasım seçimleri sonrası kurulunca bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu konuya ilişkin açıklama yaparak; kamuda çalışıp asıl işi yapan taşerona kadro verilmesi konusunu hükümetin 2016 acil eylem planına dahil ettiğini açıklayarak taşeron işçilere umut verdi.

Davutoğlu’nun bu açıklaması sonrası hükümet yetkililerinden konuya ilişkin tek tek açıklama geldi. Bu konudaki gelişmeleri, Kamu Personeli Alımı olarak siz değerli takipçilerimizle anlık paylaştık. Kamudaki asıl işi yapan taşeron işçilerine kadro düzenlemesi 21 Mart 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine gelecek. Deyim yerindeyse 21 Mart Pazartesi Günü dananın kuyruğu kopmuş olacak. Çünkü 700 binden fazla taşeron çalışanından ne kadarına kadro verileceği netleşecek. Bu konuyu siz değerli takipçilerimiz değerlendirmek istedik. Bu süreçte takipçilerimizin tamamının bizlere yönelttiği sorular; hangi taşeronun asıl işi yaptığı, hangi taşeron çalışanının yardımcı işler sınıfında değerlendirildiği ile ilgili idi. Kadro verilecek olan taşeron çalışanını, kurumların görüşleri doğrultusunda Bakanlar Kurulu belirleyecek. Kurumların değerlendirilmelerini önceki haberlerimizde açıklamıştık. Burada sıkıntı oluşturacak durum; söylenen şekliyle taşeron işçilerine kadro verilecek olursa, aynı işi yapmalarına rağmen kimi kurumdaki taşerona kadro verilecek kimi kurumdaki taşerona kadro verilmeyecek. Kamu Personeli Alımı olarak bu konunun nasıl çözülmesi gerektiği konusunda bir yol haritası veriyoruz.

Kamuda çalışan taşeron çalışanlarının tamamına kadro verilmesinin doğru olacağı görüşündeyiz. Buna şu şekilde itiraz edenler olacaktır. Milyonlarca insan KPSS’ye çalışıp kamuya atanmak için uğraşırken bu adaylara haksızlık olacağı görüşünde. Ancak kamuda çalışan tüm taşeron işçilere kadro verilirse; zaten yaptıkları işi yapacaklar dolayısıyla kimsenin yerini almamış olacaklar. Örneğin 2016 yılı içerisinde 100 bin atama yapılacaksa zaten yapılır o kadrolara taşeron çalışanlar sadece çalıştıkları yerde kadro almış olarak iş güvencesine kavuşurlar. Zaten devlet taşeron işçi çalıştıran firmalara ödeme yapmaktadır. Taşeron işçiler için devlet ne kadar ödüyorsa; taşeron işçisini kadroya alıp ödediği ücreti araya aracı koymadan çalışana vermiş olacaktır. Bu konunun göz ardı edilmemesi gerekir. Eğer sadece söylenilen gibi 150 bin civarında taşerona kadro verilip, geriye kalan 550 bin taşerona verilmezse bunlara haksızlık olmaz mı? Hem kadroya alınan 150 bin civarındaki taşeron için aynı sözleri söyleyen olur. Bunca genç KPSS için çalışırken, sınavsız 150 bin kişiye kadro verilir mi diye. Bu tür söylentilerin önüne hiçbir durumda geçilemez. Hem asıl iş yapan kadroya alınırken, yardımcı sınıfındaki işlerin alınmaması 657 sayılı devlet memurları kanunu da uymaz. 657 sayılı devlet memurları kanunu; iş sınıfını belirtmiştir. Hizmetli gibi işleri Yardımcı Hizmetler Sınıfı, memur olanları Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Mühendis gibi kadroları Teknik Hizmetler Sınıfı içerisinde değerlendirilmiştir. Dolayısıyla taşeron olarak çalışan işçilerden kim ne iş yapıyorsa 657 sayılı devlet memurlarının sınıflandırılması doğrultusunda kadroya almak doğru olur. Zaten kimse yardımcı hizmetler sınıfında çalışan bir taşeronu Teknik Hizmetlerden kadro verilmesini beklemiyor.

Kimi siyasetçilerde bizim düşündüğümüz gibi düşünüyor. Kamuda çalışan tüm taşeronların kadroya alınması adaletli olacaktır. Bu gerçekleri taşeron çalışanlar ne kadar çok kişiye ulaştırırlarsa kadro alma noktasında o denli başarı sağlanacağı kanaatindeyiz. Bakalım 21 Mart Pazartesi Günü taşeronların kadroya alınması ile ilgili nasıl bir taslak TBMM’ye sunulacak. Son günlerde yaşanan terör olaylarından dolayı bu konu 21 Mart tarihinden sonrasına da sarkabilir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum