Torba kanun teklifi onaylandı; işte detaylar

Torba kanun teklifi onaylandı; işte detaylar

Dün gece oylanmaya başlayan torba yasa kanun teklifi onaylandı. Onaylandıktan sonra meclis tatile girdi. Torba kanun teklifinde güvenlik soruşturması yer almadı. Önemli düzenlemeleri getiren torba yasa Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe girecek.

Kanun teklifinde yer alan önemli maddeler arasında tabiat parkı ve milli parklarda kira süreleri 20 yıl olması yer alıyor. Diğer bir madde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı kamu hizmetlerinde kamulaştırma bedelleri için destek, döner sermayeden sağlanabilecek. Sanayi ve ticareti de ilgilendiren önemli hususlardan olan sicil belgesini KDV istisnası 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılacak. Hukukta da düzenleme var. Cumhuriyet savcılarının asliye ceza mahkemelerinde duruşmaya çıkmaya başlayacağı tarih 1 Eylül 2020'ye ertelenecek.

Tabiat parkı ve milli parklarda 29 yıl süreyle yatırımcılara kiraya verilen alanların kira süreleri, 20 yıl olarak yeniden düzenlenecek:

Getirilen kanunlardan biri de mili parkları ilgilendiriyor. Daha önce yatırımcılara verilen kiralama bedeli 29 yıl olarak düzenlenmişti. Bu sürenin 20 yıla düşürülmesi kararlaştırıldı. Hizmet kalitesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Kiralama süresi ne kadar az olursa ihaleye tekrar girmek ve kazanmak isteyen firma hizmet standartlarını artırmaya gidecektir. Çünkü kötü bir hizmet ihaleye katılmayı bile yasaklayabilmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca sunulan kamu hizmetlerinde ihtiyaç duyulan taşınmaz mal alımları ile kültür veya turizm yatırımlarına ilişkin kamulaştırma bedelleri için destek, döner sermayeden sağlanabilecek:

Bu düzenlemeden önce ekonomik anlamda idareye zorluklar yaşatabiliyordu. Döner sermaye gibi ek gelir fırsatlarından yararlanılacak olmak kamulaştırma durumunu kolaylaştıracak bu da hizmetin tamamlanma süresini kısaltacaktır. Bu düzenlemeyi yerinde bulmaktayız.

Sanayi sicil belgesini haiz Katma Değer Vergisi mükelleflerine, yeni makine ve teçhizat teslimlerine ilişkin KDV istisnası 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılacak:

Sürenin uzatılması ödeme zorluğu çeken firmalar açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda yararlı bir düzenleme olduğu söylenebilir. Firmalarının kapanması ekonomiyi doğrudan etkiler vergi uzatması veya muafiyeti o firmayı ayakta tutarak uzun vadeli de olsa ekonomiye can katabilmektedir.

Cumhuriyet savcılarının asliye ceza mahkemelerinde duruşmaya çıkmaya başlayacağı tarih 1 Eylül 2020'ye ertelenecek:

Hukuki anlamda son zamanlarda bir çok düzenleme getirildi. Bu düzenlemelerden birisi de bu maddedir. 1 Eylül 2020 yılına kadar Asliye ceza mahkemelerinde yapılan duruşmalarda cumhuriyet savcısı bulunmayacak ve katılma hususunda cumhuriyet savcısının görüşü alınmayacak

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.