ÜAK, Doçentlik Sınavı İle İlgili Açıklama Yaptı

ÜAK, Doçentlik Sınavı İle İlgili Açıklama Yaptı

Üniversiteler Arası Kurul, doçentlik sınavı şartlarına sözlü sınavı ekleyenler için açıklama yaptı. ÜAK Jürisi Yapacak...

Son yapılan düzenlemeler ile doçentlik sınavı şartlarından sözlü sınav kaldırılmıştı. Bu nedenle üniversiteler sözlü sınav yapamıyor. Ancak bu düzenlemeye rağmen üniversiteler sözlü sınav şartı koyuyor. İşte bu şartı koyan üniversiteler için açıklama yapan ÜAK sözlü sınavın ÜAK jürileri tarafından yapılacağını belirtti. Böylelikle daha nesnel ve objektif bir değerlendirme yapılması mümkün olacaktır.

Doçentlik sınavı için koyulan şartlar arasında son derece öznel ve sübjektif şartlar yer alıyorsa bu şartların denetimi de yapılacaktır. Böylelikle doçent adaylarının daha sistemli ve bilimsel bir şekildesınava tabi tutulmaları sağlanacaktır.
Üniversitelerin doçentlik şartları arasına sözlü sınav şartı koymaması gibi bir durumun da söz konusu olduğunu ifade etmek gerekir. Böylesi durumda diğer şartların sağlanmasıyla aday doçentlik unvanı alacaktır. Dolayısıyla ÜAK tarafından sözlü sınav yapılması söz konusu olmayacaktır.

Tüm akademik sınavlarda olduğu üzere doçentlik sınavında da bilimselliğin ilk sıraya yerleştirilmesi gerekiyor. Ülke gelişimine ve bilime katkı sunan kimselerin komik denebilecek şartlar nedeniyle engellenmemesi gerekiyor. Nitekim son zamanlarda yaşanan beyin göçlerinin en büyük nedenlerinden birisi de budur. Akademisyenlere değer verilmeli ve bilim üretmeleri için katkı sunulmalıdır. Ancak bu sayede toplumsal olarak bir ilerleme kat edilmesi mümkün olacaktır. Aksi takdirde aynı yerde saymamız işten bile değildir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.