Uzman Erbaşlar Hangi Hizmetlerden İkramiye Alır

Uzman Erbaşlar Hangi Hizmetlerden İkramiye Alır

Uzman erbaş olarak çalışanlar ayrıldıkları zaman emekli ikramiyesi aldıkları için, daha sonra kamu kurumunda çalışmaları halinde sadece bu dönem için yeniden ikramiye alırlar.

İkramiye Hesabı
Uzman erbaşlara ilişkin 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu hükümleri uygulanır. Bu kanunun 16. maddesine göre kendi kusuru olmaksızın (hizmet süresinin uzatılmaması, sözleşme süresi dolması vs.) ayrılan uzman erbaşlara son maaşının iki katının hizmet yılı ile çarpımı kadar ikramiye ödenir. Ancak bu miktar ikramiyeye esas maaşlarının 20 katını aşamaz. Emeklilik hakkını kazanan uzman erbaşlara ise emekli sandığı hükümleri uygulanır. 

Uzman erbaşlıktan ayrıldıktan sonra kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel olarak çalışanlar ile iş kanununa göre çalışanlar emekli olursa, emekli sandığı kanunu m. 20 uygulanır. Ödenecek emekli ikramiyesi ya da kıdem tazminatı hesaplanırken yukarıdaki maddeye göre ödenen ikramiye için hesap edilen hizmet süreleri dikkate alınmaz. 

Yıpranma Payı
İşte bu iki kanunun birlikte yorumlanması halinde daha önce uzman erbaşlıktan ayrılarak ikramiye alan kişiler, daha sonra kamu kurum ya da kuruluşunda çalışması halinde sadece uzman erbaşlıktan sonra çalıştığı dönem için emekli ikramiyesi alabilecektir. Ancak uzman erbaşlık süresinden dolayı yıpranma payı hesaplanacaktır. Bu sayede kişi daha sonraki işinden emekli olurken hizmet veya yaş şartını daha önce tamamlayabilecektir. Uzman erbaşlık dönemindeki hizmet süresi emekli ikramiyesi için sayılmasa da süre hesabında işinize yarayacaktır.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.