YÖK 2019/2020 Üniversite Kontenjanları Tablo Halinde Yayımladı

YÖK 2019/2020 Üniversite Kontenjanları Tablo Halinde Yayımladı

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 2019/2020 üniversite kontenjanları tablo halinde adaylar için yayımlandı. YÖK kontenjanlarına göre alımlar hangi bölümlere dağılım olarak yansıdı. Tablo link halinde eklendi.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı YÖK tarafından 2019/2020 üniversite kontenjanları tablo halinde adaylar için yayımlandı. YÖK kontenjan kadro dağılımlarına göre hangi okul bölümleri nasıl bir paylaşım yapılmış duyuru olarak sunuldu. Tablo aşağıdaki link adresinde bulunmaktadır.

Öğretmenlik programlarının kontenjanı yaklaşık yüzde 10 oranında azaltıldı. Bu yıl üniversitelerin ön lisans ve lisans düzeyinde örgün öğretim programları için 835 bin 66 kontenjan belirlendi.

YÖK'ten kontenjanlara dair şu açıklama yapıldı: Öğretmenlik programlarının kontenjanları toplamda yaklaşık yüzde 10 azaltıldı. Öğretmenlik programlarının kontenjanı geçen sene 53 bin 796 iken bu sene 48 bin 546 olarak belirlendi.

Kontenjanlar, tıp programında 15 bin 50, diş hekimliğinde 6 bin 680, eczacılıkta 3 bin 524, hemşirelikte ise 15 bin 33 oldu. Üniversite sınav sonuçları 18 Temmuz'da açıklanacak.

2019 yılı Kontenjanları Belirlenirken İlk Kez Dış Paydaşların da Görüşleri Alındı. Yeni YÖK’ün başlatmış olduğu “yetki paylaşımı” sürecinde yine YÖK’ün girişimi ile yasal bir zemine kavuşan “Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu” bu sene çizdiği çerçeve ve sunduğu öneriler ile sonuç üretmeye başladı. Diğer bir ifade ile Yeni YÖK’ün bir projesi daha artık uygulamaya geçti. Bu sene “bir ilk olarak” kontenjanların belirlenmesinde katılımcı bir anlayışla “Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu”nun görüşleri de dikkate alındı.

Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu’nda Kamu ve Özel Sektör Temsilcileri de Bulunuyor... YÖK bünyesinde oluşturulan bu Kurul’da Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere kamu ve özel sektör temsilcileri de bulunuyor.

Kurul’da ülkemizin insan gücü ihtiyaç analizleri, talepler, teklifler ve TÜİK yetkililerince sunulan veriler değerlendirilmiştir. Bu kapsamda; ülkemizin insan gücü ihtiyaç projeksiyonlarının incelenerek mezun istihdam ilişkisinin güçlendirilmesine yönelik istihdam odaklı yaklaşımların tartışıldığı Kurul’da, bu yıl kontenjan artışı konusu genel çerçevede değerlendirildi, bir bakış açısı oluşturuldu ve özellikle “Öğretmenlik ve Sağlık alanındaki programlar” ile ilgili kontenjan değerlendirilmeleri yapıldı.

Önümüzdeki sene bu yaklaşım diğer programlar için de “genişleyerek devam edecek” ve Kurul’un kontenjan belirlemedeki rolü daha belirgin olacaktır. Bunun dışında; Yükseköğretim programlarının kontenjanlarının belirlenmesinde programdaki öğretim üyesi/elemanı sayıları, doluluk oranı gibi parametreler de dikkate alındı ve rasyonel bir planlama yapıldı. Diğer taraftan “veriye dayalı yönetim yaklaşımı” ile YÖK tarafından ilk kez hazırlanan "2018-YKS Yükseköğretime Geçişte İl - Bölge Başarıları ve Nüfus Hareketliliği” raporunda il ve bölge bazında yükseköğretime geçiş dinamikleri incelendi, öğrencilerden gelen geri dönüşler de dikkate alındı.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum